VEKOP – 7.3.-4 – 17 – 2018 – 00027

Kedvezményezett:

 Matrica Museum

Projekt címe:

 Időbolt – Itt minden korszak kapható!

Projekt tartalma:

 Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért.

Támogatás összege:

Vissza nem térítendő támogatás összege: 14,97 millió forint.

Támogatás mértéke:

 100%

Projekt kezdete és vége:

2019. június – 2022. november 29.

A projekt azonosító száma:

 VEKOP – 7.3.4-17-2018-00027

Sikeresen lezárult a projektünk!

A VEKOP-7.3.4-17-2018-00027 számú, „Időbolt” – Itt minden korszak kapható! című pályázati projektünk 2019 júniusában kezdődött és 2022 őszén zárult. A pályázat teljesítésének első mérföldkövét a járványügyi megszorítások miatt 2020 novemberében értük el. Több tevékenységformában fogadtuk hét partnerintézményünk óvodásait és iskolásait (6 helyi iskola és óvoda, egy érdi általános iskola). A projektidőszak második egységében 28 – több alkalomból – álló foglalkozási forma valósult meg. Így a pályázatban összesen több mint 40 témanap, témahét, tábor, vetélkedő, foglalkozássorozat és tehetségfejlesztő program 157 alkalmának sok-sok eseményén vett részt közel mint 3000 általános és középiskolás tanuló, illetve 240 óvodás gyermek két helyszínünkön, a „Matrica” Múzeum kiállításaiban és a Régészeti Parkban.

A projektet a partnerek igényeit, javaslatait, kéréseit figyelembe véve töltöttük meg programokkal. Ezekkel az alkalmakkal meg tudtuk valósítani tervezett céljainkat. Hozzájárultunk a partner nevelési–oktatási intézmények gyermekeinek extrakurrikuláris (iskolán kívüli) színtéren való tudásgyarapításához és kompetenciafejlesztéséhez. Az élményszerű programok kapcsolódtak a NAT-ban és kerettantervekben leírt tananyagokhoz, fejlesztendő területekhez. A tevékenységformák minden résztvevő számára biztosították a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférést, a felzárkóztatást. A témakörök fókuszba helyezték a közvetlen környezet – lakóhely – kulturális és természeti értékeinek megismerését és feldolgozását változatos pedagógiai módszerekkel.

Így kerültek az első mérföldkő szerbeket és az őskori éléskamrát bemutató tematikái mellé – újdonságként vagy folytatva a projekt megvalósítását – mindig a múzeumi tárgyakból kiindulva az őskori életmód, a helyi rómaiak története, a kora középkori Báté család tagjainak élete, Százhalombatta várossá válásának 50. évfordulója, és a népmesékhez, jeles napokhoz kapcsolódó kiállításrészletek. A tevékenységek lebonyolításához a pályázati támogatásból sokféle kézműves alapanyagot és eszközt, valamint játékot vásároltunk. A projekt első szakaszában bővítettük az oktatókörnyezetünket, múzeumpedagógiai foglalkoztatótermünket bútorokkal és egy laptoppal.

A témaheteken, témanapokon, foglalkozássorozatokban Mesék a Múzeumban – Helytörténeti barangolások a „Matrica” Múzeum állandó kiállításában címmel az adott korosztálynak megfelelő múzeumpedagógiai foglalkozást tartottunk játékkal, a témákhoz, korszakokhoz kapcsolódó népmesével, kézműves foglalkozással illeszkedve a tanévek iskolai témaheteihez és a tananyaghoz is. Az elsüllyedt hajó legendája és a Rómaiak hazánk területén – Katonai tábor Matricában című római kori múzeumpedagógiai projektnapok csoportmunkában, drámajátékkal, szövegfeldolgozással, tárgyalkotással zajlottak. Hogyan dolgozik a régész? – Az elveszett ásatási vödör címet viselték a pályaválasztáshoz és a történelem tantárgyhoz kapcsolódó interaktív múzeumpedagógiai foglalkozások csoportmunkában a „Matrica” Múzeumban és a Régészeti Parkban. ArchaeOvi címmel tartottunk témaheteket a Régészeti Parkban: a múzeumpedagógiai foglalkozásokon az őskor témában az óvodások életkorának megfelelő játékos módszereket, szervezési formákat alkalmaztunk

A középiskolásoknak szóló Fenntarthatósági Témahéthez és az Európai Szakképzési Héthez kapcsolódó kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások előadással, önálló munkával, kézművességgel zajlottak. Kedvelt program volt az ArchaeoSuli, az alsó és felső tagozatosok interaktív foglalkozása, őskori akadályversenye és „élő” társasjátéka tárgyalkotással az őskorról a Régészeti Parkban. A vetélkedők „A városban mindenféle van.” címet viselték, a kooperatívitáson alapultak és minden százhalombattai általános iskola csapata részt vett rajtuk két-két fordulóban.

A középiskolásoknak szóló Fenntarthatósági Témahéthez és az Európai Szakképzési Héthez kapcsolódó kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások előadással, önálló munkával, kézművességgel zajlottak. Kedvelt program volt az ArchaeoSuli, az alsó és felső tagozatosok interaktív foglalkozása, őskori akadályversenye és „élő” társasjátéka tárgyalkotással az őskorról a Régészeti Parkban. A vetélkedők „A városban mindenféle van.” címet viselték, a kooperatívitáson alapultak és minden százhalombattai általános iskola csapata részt vett rajtuk két-két fordulóban.

Büszkék vagyunk arra és köszönjük is a pályázati lehetőségnek, hogy a „Matrica” Múzeum csapatával eleget tudtunk tenni a projekt sikeres megvalósításával az intézményi együttműködéseknek. Reméljük, hogy az óvoda és az iskolák pedagógiai programjában, helyi tantervében vagy más meghatározó dokumentumában és a tanévek terveiben továbbra is szerepel a „Matrica” Múzeum, és továbbra is aktív látogatóink között fogadhatjuk a gyermekeket.

„Időbolt” – Itt minden korszak kapható!

A „Matrica” Múzeum 2019 júniusában közel 15 millió forintos támogatást nyert a VEKOP-7.3.4-17 kódszámú Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért című pályázaton. Az idén kezdődő kétéves projektben több mint negyven programon majdnem háromezer gyermek vesz részt. A projekt fő célja, hogy a „Matrica” Múzeum az intézmények pedagógiai programjára alapozva hozzájáruljon a partner nevelési–oktatási intézmények tanórán és óvodai foglalkozáson kívüli személyiség- és kompetenciafejlesztéséhez (például anyanyelvi kommunikáció, szociális, kulturális, digitális kompetencia, tanulás tanulása), tudásgyarapításához, a nem formális és informális tanulási alkalmak bővítéséhez és a kulturális szolgáltatások, programkínálat fejlesztéséhez. Mindezekkel létrejöjjön a kreatív képességek kibontakoztatása, attitűdformálás, a hátrányos, halmozottan hátrányos gyermekek kulturális javakhoz való hozzáférése, az iskolai lemorzsolódás csökkentése. Részcélokként fogalmazta meg a Múzeum, hogy a nevelési–oktatási intézményekkel már több éve meglévő együttműködéseit fejlessze, újabb intézményeket vonjon be a partnerségbe; megteremtse az esélyegyenlőséget, a felzárkóztatásban és tehetséggondozásban való részvételt, a közösségfejlesztést nem formális és informális tanulási környezetben múzeumpedagógiai módszerekkel megalapozva az egész életen át tartó tanulás folyamatát.

A célok megvalósulása érdekében a Múzeum táborokat, témanapokat és -heteket, tehetséggondozó foglalkozásokat, vetélkedőket szervez a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskola, a Százhalombattai Eötvös Loránd Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskola, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium, a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola, az Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma és az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tanulóinak és a Százhalombattai Pitypangos Óvoda óvodásainak. A projekt címének megfelelően a résztvevők a „Matrica” Múzeumban és a Régészeti Parkban ismerkednek a város történelmének korszakaival játékkal, tárgyalkotással.

Az „Időbolt” – Itt minden korszak kapható! című pályázati projektben 2019-ben több foglalkozási forma is megvalósult a partner intézmények diákjaival. Nagy sikerrel zajlott 2019 júliusában 24 általános iskolással a nyári tábor. Témanapon és -héten vettek részt az óvodások,  a százhalombattai és érdi tanulók a Régészeti Parkban sok-sok játékkal, kézműves foglalkozással. A középiskolások a „Matrica” Múzeumot dolgozták fel tárlatvezetéssel és csoportmunkával.

2020 első félévében helytörténeti vetélkedővel, témanapokkal és témahéttel várjuk a gyermekeket a Múzeumban és a Régészeti Parkban is.

en_USEnglish
hu_HUHungarian en_USEnglish